Od rugby k vínu

0
121

Vinařství Gerard Bertrand je ve Francii považováno za největší vinařskou „success story“ posledních let. Přitom to na začátku vypadalo, že mladý Bertrand zasvětí svůj život spíše milovanému rugby, hrál totiž za národní reprezentaci.

Téměř dvoumetrový padesátník s lehce prošedivělými vlasy a zářivě modrýma očima zaujme nejen svým výjimečným charisma, ale zejména tím, že je majitelem čtrnácti „domaines“ – vinařství ve francouzském regionu Languedoc – Roussillon. Celková rozloha jeho vinic činí 750 ha, z toho 500 z nich je obhospodařováno v biodynamickém režimu. Zbytek se do principů postavených na organic přístupu a fungování dle přírodních cyklů „přepne“ do konce roku 2020. Tím vinařství už nyní tvoří největší skupinu biodynamických vinic na světě.

Inspirace a hodnoty

Bertrandova kariéra se ale původně ubírala zcela jiným směrem. Deset let zasvětil profesionálnímu hraní rugby. Byl kapitánem týmu a členem francouzské národní reprezentace. Sportovní kariéra mu naservírovala – kromě jedenácti zlomenin – také tvrdý režim, odvahu riskovat a touhu po preciznosti, které sehrály důležitou roli v jeho následných podnikatelských aktivitách. Zapálení pro rugby v něm inicioval otec, stejně tak jako lásku k vínu. Byl totiž vinař a obchodník. Malý Bertrand s ním často cestoval a otec jej učil, jak víno degustovat, jak důležitou roli hraje terroir a jak zásadní je vnímat a respektovat přírodu. Matka v něm naopak vytvořila vášeň pro gastronomii, protože byla excelentní kuchařka.

Všechny tyto faktory se nakonec propojily a po ukončení Gerardovy rugbyové kariéry zformovaly další kapitolu jeho života. Sportovní úspěchy mu přinesly dobré finanční zázemí, takže když se naskytla příležitost k nákupu prvních vinic, nebylo nutné dlouho váhat.

Úspěch přišel mnohem rychleji, než sám Bertrand čekal. Za excelentními výsledky stojí pravděpodobně jeho vnímavost, otevřenost a respekt vůči přírodě v kombinaci se sportovním duchem, férovostí a příznivým investičním kapitálem. Důležitou roli ve vybudování těchto hodnot sehrál nejen otec, ale i rakouský filosof Rudolf Steiner, který je zakladatel např. biodynamického zemědělství, waldorfského školství nebo antroposofického lékařství. Bertrand je náruživým čtenářem jeho knih, považuje jej za génia a na základě jeho vlivu se snaží o experimentální propojení biodynamických principů s kvantovou teorií. Samozřejmě přiznává, že jako národní „rugbyová celebrita“ měl na mnoha místech pootevřené dveře, zejména na domácí – francouzské půdě. Vítězná ocenění v podobě vinaře roku v kategorii francouzských červených vín, ale i první příčka za vinařství roku v sekci kvalita versus cena či nejlepší růžové víno světa ještě víc vzbudily zájem o toto jihofrancouzské vinařství, které má dnes 70 obchodních zástupců po celém světě.


V Clos d´Ora uplatňujeme při práci na vinici výhradně biodynamické metody a používáme koně. Chceme tím podporovat vazby mezi
půdou, rostlinami, zvířaty a lidmi

Rozmanitost vín

Bertrand kromě koordinace čtrnácti vinařství zvládá také psát knihy. Jeho první dílo „Wine, moon and stars“ reflektuje zejména jeho život a vztah k vínu, druhá kniha je na cestě a pravděpodobně se dotkne úvah nad propojením biodynamiky a kvantové teorie. K oduševnělosti nejen jeho psaní přispívá i cvičení jógy a každodenní meditace. Kromě toho je náruživým běžcem a cyklistou.

Gerard i přesto zůstává „nohama pevně na zemi“ a kreativně se staví k výzvám současných trendů. Na podobě svých lahví často spolupracuje s předními designery, kteří příběhy vína ztvárňují vizuálně. Vzhledem k širokému portfoliu vín produkuje vinařství jak prestižní řady – např. vína z ikonického Clos d’Ora, která se dostávají na trh vždy až po pěti letech od sklizně, tak „easy-drinking & cozy“ vína pro nespoutanou mladou generaci, jako jsou např. ta z řady Cote des Roses. Vinařství se odvážně a úspěšně pouští i do šumivých vín. Příkladem může být růžová Ballerina, již má pod křídly enolog z kultovního vinařského domu Dom Pérignon, kterému je přisuzováno první šampaňské na světě. Růžová vína jsou pro vinařské regiony přiléhající ke Středozemnímu moři typická, takže to platí i pro Languedoc – Roussillon. Možná i z toho důvodu se Bertrandův kamarád a milovník vína – fenomenální hudebník Jon Bon Jovi – rozhodl pod taktovkou Bertranda vytvořit své vlastní růžové víno, které pod názvem „Diving Into Hampton Water“ nedávno „vypustil“ na trh.


Jon Bon Jovi je jako Bertrandův kamarád a milovník vína pravidelným hostem letního hudebního festivalu.

Populárních osobností se kolem Gerarda vyskytuje – i díky jeho předchozí úspěšné sportovní kariéře – mnoho. To je i jedním z důvodů, proč se bývalá ragbyová ikona rozhodla začít organizovat od roku 2004 pravidelné letní hudební festivaly, které propojují víno, fine dining a světově uznávané muzikanty.

Bertrandovo vinařství totiž není jen o vynikajících vínech, ale – jak sám říká – je o celkové filozofii postavené na umění žít „Art de Vivre“. Tento přístup dle Gerarda spočívá právě v kombinaci kulturních a gastronomických zážitků. Oba tyto „požitky“ se se svým týmem snaží permanentně posouvat k dokonalosti, aniž by ztratily svoji lehkost a přátelskou tvář.

Pohostinnost, preciznost, autenticita a inovativnost jsou čtyři pilíře, na kterých stojí unikátní vinařství Gerard Bertrand a které se zároveň promítají do každé jeho láhve charakteristické svým červeným erbem s languedockým křížem na etiketě. Jeho vína lze v Česku sehnat ve Vinotéce a vinném baru Bacchus v pražských Dejvicích. 

Více na: www.gerard-bertrand.com