Restaurace, která spojuje

0
77

Hlavní myšlenkou Spojky je ukázat lidem, že to jde i jinak. Spojka se hlásí k novému a udržitelnějšímu směru, který nyní hýbe světem, a to flexitariánství – maso si dej střídmě, a pokud si jej objednáš, tak ať je z volných chovů a se zvířetem ať je šetrně zacházeno.

Ve Spojce přemýšlíme o tom, co jíme. Myslíme na svoje zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl,“ říká jednatel firmy Andrej Zaitsev, který stojí také za úspěšnou vegetariánskou a veganskou restaurací Etnosvět na pražských Vinohradech. „Nepoužíváme žádné průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr. Naopak se snažíme používat naklíčené luštěniny, fermentované potraviny jako kombuchu, zázvorové pivo i kvašené okurky. Veškerá jídla, která servírujeme, připravujeme od základu za použití čerstvých surovin. Spojujeme se s dodavateli a projekty, kteří stejně jako my věří, že to jde i jinak. Maso odebíráme od BioParku, vejce máme od slepic z volného výběhu. Také alkohol se snažíme brát lokální. V našem lístku najdete českou whisky a český gin. Pivo podáváme čerstvé a nepasterizované přímo z minipivovaru Záhora. Projekt Rekrabička nám zase pomáhá vyřešit obaly na jídlo s sebou,“ vysvětluje Andrej Zaitsev.

Restaurace svoji silnou filozofii nepřenáší jen na talíř, ale také do interiéru, který jim pokojovými květinami zaplnila česká botanická laboratoř Haenke, a tak zde různě visí a postává 356 nádherných květin. Interiér je v duchu mezinárodního směřování kuchyně vytvořen z masivních materiálů, ale nebojí se jít do barevných vzorů.

 Šéfkuchař Ondřej Panoš

Podnik v sobě zkrátka spojuje – kromě lidí – také trendy, které hýbou světovou gastronomickou scénou a budou dominantními v roce 2020.

Restaurace má otevřeno v týdnu od osmi ráno, nabízí snídaňové menu, kterému dominují lívance z čirokové mouky nebo ovesná kaše s kokosovým mlékem a mandlovým máslem. Na snídaních si pochutnáte do půl dvanácté, o víkendu od devíti až do čtrnácti hodin.

Polední menu si můžete dát každý všední den mezi půl dvanáctou a půl čtvrtou. Menu je vždy upravováno podle sezonní nabídky. Aktuálně vyzkoušejte například italské závitky Involtini z mangoldu, Špíz z mořského ďasa nebo Falafel burger.

Spojka Karlín je součástí Grand Restaurant Festivalu, takže se do ní můžete vydat i v rámci této atraktivní kulinární akce, která startuje 15. ledna. Voucher nejen do Spojky Karlín si však můžete zakoupit již nyní na: https://maureruv-vyber.cz/restaurace/spojka-karlin

Více o podniku na: www.spojka-karlin.cz